Travertin wordt al jaren gebruikt in de bouw. Het wordt tegenwoordig vooral vaak gebruik voor het maken vloeren en muren. Het is een kalksteen dat in de natuur voorkomt op verschillende plaatsen.

Travertin vloer impregnerenIn de oudheid werd travertin al gebruikt in de bouw. Het Colosseum in Rome is bijvoorbeeld gebouwd uit travertin. Ook het nationale monument op de Dam is gebouwd uit travertin. Het was vroeger een hele populaire bouw materiaal.

Tegenwoordig word het vooral gebruikt voor het leggen van vloeren. Het is sterk, duurzaam en milieuvriendelijk en dus heel goed geschikt als vloer. Het vergt ook weinig onderhoud, vooral wanneer je gebruik maakt van travertin vloer impregneren. Door het te impregneren maak je de vloer sterker. De impregnatie proces zorgt ervoor dat bepaalde stoffen zich gaan hechten aan de vloer. Vaak zijn dit waterafstotende en vuil afstotende stoffen. Dit zorgt ervoor dat de vloeren langer mee gaan en dat ze minder onderhoud nodig hebben.

Bij travertin op het Dam werd deze methode al toegepast. De travertin monument begon tekenen van verslijting te tonen door het Nederlandse weer. Het werd daarom gedemonteerd en opgestuurd naar Duitsland. In Duitsland werd het monument geïmpregneerd en daardoor staat het vandaag de dag nog stevig op zijn plek op het Dam.