De laatste tijd hebben veel mensen het over het alles in 1 en de duopolie in de telecom, maar wat zijn het eigenlijk?

Wat is Alles in 1?

Alles in 1 is een pakket waar bellen, internet en tv in zit. Je betaald dus 1 vaste bedrag voor alle 3 diensten en daarom word het pakket alles in 1 genoemd. Iedere aanbieder bied tegenwoordig het alles in 1 pakket aan en het is dan ook veel goedkoper, dan wanneer je de 3 diensten los afneemt.

Wat is Duopolie?

alles in 1 ziggo en kpnDuopolie is een monopoly door twee partijen. Je hebt dus niet 1 partij die de markt domineert, maar twee partijen. In dit geval gat het om de domineren van de telecom markt. Hier hebben Ziggo en KPN namelijk vrijwel een monopoly op. Het is voor hun concurrenten moeilijk om met Ziggo en KPN te concurrent voor het alles in 1. Dit komt simpelweg doordat Ziggo en KPN een te grote netwerk hebben. Het zou hun concurrenten nog jaren en veel geld kosten om in de buurt te komen van het netwerk dat KPN en Ziggo hebben.

Hoe is de duopolie ontstaan?

Veel mensen verwijten de overheid voor het ontstaan van de duopolie in de telecom. KPN heeft het netwerk dat die tegenwoordig heeft dankzij de overheid, want het is in principe met het geld en subsidies van het overheid gebouwd. Het overheid kon ook een stokje steken voor de fusie van Ziggo en UPC, waardoor Ziggo nu een gigant is. Het is dus niet zo vreemd dat mensen de overheid kwalijk nemen. Het alles in 1 blijft voorlopig nog strak in de handen van de duo, ook al proberen andere aanbieders hiermee te concurreren. De komende jaren zullen KPN en Ziggo nog de meeste klanten blijven aantrekken, omdat ze gewoon een betere netwerk hebben.

Bronnen: