Veel Nederlanders willen geld besparen en meer geld over houden. Dit lukt ze vaak alhoewel vaak niet omdat ze het verkeerd aanpakken. De meeste weten niet eens precies hoeveel inkomsten ze hebben en wat de uitgaven zijn. Als je hier geen overzicht van hebt is het moeilijk om geld te gaan besparen. Inkomsten en uitgaven bijhouden is dan ook noodzakelijk om een budget op te maken of om geld te besparen.

De eerste stap is dan ook altijd inkomsten en uitgaven bijhouden. Dit kun je op verschillende wijze doen. Je kunt hiervoor een boekje kopen waarop je de inkomsten en uitgaven kunt bijhouden. Je kunt het ook op de computer doen in Excel bijvoorbeeld.

Het maakt niet uit hoe je het doet zolang je het maar doet. Door inkomsten en uitgaven bijhouden kom je erachter waar je geld aan uitgeeft, hoeveel en wanneer. Je weet ook precies wat de inkomsten zijn. Met deze informatie kun je een plan opstellen om minder geld uit te geven en om geld te besparen op sommige dingen.

Je kunt voor inkomsten en uitgaven bijhouden ook gebruik maken van online tools. Deze tools zijn specifiek bedoeld voor inkomsten en uitgaven bijhouden. Meer informatie hierover vind je op de onderstaande websites.

https://www.afaspersonal.nl

https://www.cashflow.nl

http://www.uwv.nl