DecubitusIedereen die voor langere tijd in dezelfde houding moet zitten of liggen, loopt risico om te maken te krijgen met decubitus, ofwel doorligplekken. Wil je voorkomen dat je te maken krijgt met deze vervelende aandoening? Lees dan in dit artikel welke drie praktische tips je kan raadplegen om te voorkomen dat je doorligplekken krijgt en hoe een fysiotherapeut je kan helpen bij het uitvoeren van de tips.

 

Tip 1: verander regelmatig van houding

Doorligplekken ontstaan als je te lang in dezelfde houding ligt of zit. Moet je revalideren na een operatie, waardoor je dag en nacht in bed moet liggen? Dan is het belangrijk om regelmatig in een andere houding te gaan liggen, zodat er geen doorligplekken ontstaan. Zit je de hele dag in een (rol)stoel? Ook dan is het belangrijk om regelmatig van houding te veranderen, want doorligplekken kunnen ook ontstaan als je te lang in dezelfde houding ligt of zit. Weet je niet welke houding je kan aannemen, bijvoorbeeld omdat je te maken hebt met vervelende pijnklachten en simpelweg niet iedere houding aan kan nemen? Raadpleeg dan een fysiotherapeut, want hij of zij heeft verstand van de diverse houdingen van het lichaam en kan je adviseren welke houding gezond en comfortabel is voor jou.

 

Tip 2: gebruik de juiste hulpmiddelen om je lichaam te ondersteunen

Veel mensen denken dat het lichaam geen ondersteuning heeft als je de hele dag ligt of zit, maar in feite is dit absoluut niet waar. Zo heeft je lichaam ook ondersteuning nodig als je lang ligt of zit en zeker als je wil voorkomen dat er doorligplekken ontstaan op bepaalde plekken van het lichaam. Enkele hulpmiddelen die je kan gebruiken om het lichaam te ondersteunen, zijn kussens en steunen. Welke hulpmiddelen je precies moet gebruiken in jouw specifieke situatie en hoe je deze hulpmiddelen moet gebruiken, kun je achterhalen door advies te vragen aan een fysiotherapeut. Ben je opzoek naar een fysiotherapeut in de buurt? Kijk dan op een van de volgende websites:

 

Tip 3: controleer je lichaam dagelijks

Tot slot is het van belang om je lichaam dagelijks te controleren op beginnende doorligplekken. Mocht er toch ergens een rode plek ontstaan, dan is het belangrijk om dit direct op te merken en er ook direct op in te spelen door actie te ondernemen. Heb je een beginnende doorligplek ontdekt? Raadpleeg dan een fysiotherapeut om te voorkomen dat de doorligplek erger wordt en er op andere plekken van het lichaam mogelijk meer doorligplekken ontstaan.